BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Pirmieji pavasario skanėstai (kovo antra pusė - balandžio pradžia)


Po ilgos ir nelengvos žiemos iš organizmo gilumos pasijunta alkis, bet tas alkis nepaprastas, maisto lyg ir netrūksta, organizmas reikalauja šviežių žalumynų, kuriuose gausu maistinių medžiagų, vitaminų ir kitko, ką išeikvojome per ilgą žiemą. Gali pasirodyti, kad naivu tikėtis ankstyvą pavasarį gamtoje rasti kažkokių daržovių ar žalumynų, na nebent ant palangės užsiaugintų svogūno laiškų ar pipirnių lapelių. Nutirpus sniegui visur pilka, jokios žalumos… Ar tikrai? Pasižiūrėkim atidžiau.

Pasiimkime krepšį ir keliaukime iki artimiausio miškelio, per kurį bėga nedidelis upeliukas. Upelio pakraščiais aptinkame žaliuojantį augaliuką, kurį taip pat galime aptikti ir žiemą upeliui neužšalus. Šioje vietoje kur auga šis augalėlis yra labai drėgna, pabandžius atsistoti koja smenga į dumblą. Aplinkui auga alksniai, gluosniai ir kiti lapuočiai. Tokia dumblinga ir drėgna vieta neužšąla net ir žiemą, nes upelį maitina šaltiniai. Tai karčioji kartenė (Cardamine amara). Jos lapeliais mes galime pasigardini sumuštinius, salotas, paskaninti sriubą. Pakramčius kartenės lapą, skonis primena ridiką. Taigi, tai vienas pirmųjų augaliukų kurį galime naudoti maistui, pasirodantis nutirpus sniegui.  

 

Foto: Karčioji kartenė (Cardamine amara) mėgsta drėgnas, šaltiniuotas vietas. 

Netoli kartenių  šiek tiek sausesnėje vietoje iš po lapų lindi žali lapeliai tarsi svogūno laiškai ir jau matosi žiedelių pumpurai kurie tuoj, tuoj pražys. Tai paprastoji vištapienė (Gagea lutea). Neįprasto skonio augaliukas, kurį galima dėti į salotas. Jaunus vištapienės lapelius galima supainioti ir su laukinio česnako jaunais lapeliais, bet tai nieko baisaus, skirtumą tarp jų išduoda skonis. Pakramčius laukinio česnako lapelį pajusime specifinį česnako skonį. Tiek vištapienę tiek česnaką galima dėti į salotas, sriubas, apkepus arba vien iš jų pasigaminti salotų. 

Paprastoji vištapienė (Gagea lutea) 

Laukinis česnakas (Allium oleraceum) 

Greta vištapienių  ir laukinių česnakų aptinkame gležnus augalėlius kurie savo išvaizda primena vištos koją, liaudyje šie augaliukai pavasarį ir vadinami „vištakojais”. Tai paprastoji garšva (Aegopodium podagraria). Pavasarį, tik pradėdama skleisti pirmus lapelius, ji skaniausia ir turi savyje daugiausia maistinių medžiagų. Skaniausia ji būna tol kol lapeliai yra su blizgiu paviršium. Vėliau jie tampa neblizgūs ir ne tokie skanūs. Gležni ir jauni „vištakojų” lapeliai tiesiog prašosi nuskinami ir įdedami į burną, salotas ar sriubą. Salotos pagamintos iš garšvų ir užpiltos augaliniu aliejumi skoniu primena lazdyno riešutus. 

Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) 

Netoliese šalia garšvų ir vištapienių aptinkame visiems gerai pažįstamą augalą, kuris gali ir nesukelti teigiamų emocijų. Tai paprastoji dilgėlė (Urtica dioica). Galima drąsiai teigti, kad tai vienas vertingiausių maistinių augalų ankstyvą pavasarį. Literatūroje teigiama, kad dilgėlė savo maistinėm savybėm prilygsta ankštiniams augalams, vitaminų gausa nenusileidžia citrinoms ir juodiesiems serbentams. Iš dilgėlių gaminamos salotos, daromi apkepai, verdama sriuba. Vertingiausios dilgėlės maistui naudojamos šviežios, t.y. termiškai neapdorotos, bet kad neapsidilginti jas reiktų nuplikinti karštu vandeniu. Jeigu salotos daromos su grietine, galima ir neplikinti. Gaminant sriubą, dilgėles reikia sudėti sriubai jau išvirus ant pačio galo. Per dieną užtenka 100-200 g šviežių dilgėlių, kad aprūpinti organizmą vitaminais. Dilgėlė kaip maistas žinoma jau nuo senų senovės tai buvo plačiai naudojama nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. 

Paprastoji dilgėlė pavasarį 

Pasirinkome gėrybių miške eikime pasižiūrėti į miško laukymę. Ką gi ten motina Gamta mums pasiūlys?

Štai iš po pernykštės parudavusios žolės į šviesą veržiasi žalių lapelių skrotelės panašios į morkos lapus. Tai krūminis builis (Anthriscus sylvestris). Jo jauni lapeliai naudojami sriuboms virti, salotoms pagardinti. Skoniu primena karstelėjančius petražolės lapus. Reikia atsiminti, kad šis augalas gali būti painiojamas su labai nuodinga dėmėtąja mauda (Conium maculatum). Jų lapai beveik identiški. Pagrindiniai du skirtumai, kuriuos turi žinoti laukinio maisto gerbėjas, yra šie: 1. krūminio builio lapkotis yra su grioveliu, tuo tarpu dėmėtosios maudos lapkotis beveik apvalus ir be griovelių; 2. Dėmėtosios maudos lapkotis nusėtas nedidelėmis rusvomis dėmelėmis, o krūminis builis tų dėmelių neturi. Dar reiktų žinoti, kad dėmėtosios maudos žaliosios skrotelės pasirodo daug vėliau, kai jau būna sužaliavusi pievų augmenija. Tuo tarpu krūminis builis anksti pavasarį pastebimai išsiskiria žaliais lapeliais. 

Krūminis builis (Anthriscus sylvestris) 

Pasidairę  po laukymę aptinkame kažkada šernų suardytą velėna su gausybe supuvusios žolės ir lapų. Žemė toje vietoje puri, derlinga… Pasilenkę pradedam dairytis ir atrandame šviesiai žalsvų žolės lapelių. Tai paprastasis pastarnokas (Pastinaca sativa). Jo reikia ieškoti jau žinomose vietose, nes kitaip jį surasti po žiemos yra sudėtinga. Šis augalas jau nuo senų senovės naudojamas žmonių maistui. Tai buvo pagrindinis šakniavaisis kol Europoje bulvių dar neaugino. Pastarnoko žalius jaunus lapelius galima naudoti salotų pagardinimui, virti sriubą. Iš šakniavaisių gaminamos salotos, verdamos sriubos, valgomi virti, kepti. Virta pastarnoko šaknis primena bananą. Valgomas šviežias primena morkos ir petražolės skonių mišinį. Pavasarį iškastas šakniavaisis ypač saldus. Tai tikras pavasarinis skanėstas. Pastarnokas auginamas ir kultūroje, tačiau dar kol kas retai aptinkamas mūsų daržininkų lysvėse. Kultūroje labai nereiklus augalas, nereikia ravėti, laistyti, galima sėti tiesiog pievoje. 

Paprastasis pastarnokas (Pastinaca sativa). Nuotraukose pastarnokas užaugęs kultūroje, tiesiog trąšioje pievoje. 

Prisirinkę pilną  krepšį pavasarinių gėrybių, galime pasigaminti puikių  patiekalų, kurie patenkins iš organizmo gilumos atklydusį  keistą alkį. Žemiau pateikiame praktikoje išbandytų  receptų. Galite paeksperimentuoti ir sukurti savo receptą. 

Pavasarinės salotos. 

  • Žiupsnelis susmulkintų kartenių
  • Sauja smulkintų  laukinių česnakų
  • Sauja smulkintų paprastųjų vištapienių
  • Sauja smulkintų garšvų
  • 2 saujos (plikintų  2 min. karštame vandenyje) dilgėlių.
  • 6-8 šaukštai aliejaus arba keli šaukštai grietinės.
  • Druskos pagal skonį. 
     

Garšvų  salotos. 

  • 6 saujos jaunų garšvų.
  • 5 šaukštai augalinio aliejaus arba 2 šaukštai grietinės.
  • Druskos pagal skonį. 
     

Dilgėlių  - Pastarnokų salotos 

  • Sutarkuojamas pastarnokas
  • 4 saujos nuplautų  dilgėlių (nuplikinamos, supjaustomos)
  • Sauja builių  lapų (supjaustoma)
  • 0,5 stiklinės spanguolių  (sutrinamos), arba sutarkuojamas obuolys.
  • 8 šaukštai aliejaus
  • Druskos pagal skonį 
     

Dilgėlių  sriuba 

  • 2 pastarnokai (supjaustomi kubeliais) išverdami
  • Keli žiupsneliai smulkintos kartenės lapų (dedama kai baigia virti pastarnokai)
  • Keli žiupsneliai smulkintų builių  lapų (dedama kai baigia virti pastarnokai)
  • Sauja garšvų  lapų (supjaustoma ir sudedama kai baigia virti pastarnokai)
  • 3-4 saujos dilgelių  (supjaustoma ir sudedama kai baigia virti pastarnokai)
  • Druskos ir grietinės  pagal skonį. 
     

Giedrius Vaivilavičius, Kauno marių regioninio parko direkcija

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentarai (10)

midori2010-04-02 22:04

Ačiū :-) Puiki informacija. Pačiam labai patinka dilgėlių kokteiliai - į blenderį sumeti krūvą pavasarinių dilgėlių ir tokį patį kiekį obuolių. Suplaki ir geri. Taip valgomų dilgėlių ir plikyti nereikia, jos nuo plakimo susitrina ir nebedilgina.

laura2011-04-11 22:31

aciu Jums nuosirdziai. tesaugo Jus Dievas

Asmi2012-03-01 09:50

Vis ieškojau kokiais augalais maitintis pavasarį. Žinau dilgėles, garšvas, o čia radau dar kitokių augalų ir dar su nuotraukom ir su receptukais. Labai dėkui.

juozas2012-04-15 21:36

nesamone

Alfonsas2012-05-03 16:56

Dėkui už patarimus. Čia radau tai, ko seniai ieškojau. Kiek mes mažai pažįstame mus supančią aplinką, pasaulį, save. Ir tik pabandęs sužinai, kaip tai veikia. Alfonsas.

as2012-05-13 14:48

Ačiū už informacija,nelabai kur rasi su nuotraukom

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

Angele2012-05-29 20:51

Aciu uz patikslinima APIE D. MAUDOS IR BUILIO SKIRTUMUS. PASIRODO BUILIS AUGA VISUR, BET D. MAUDOS NETEKO NIEKUR MATYTI. NORS VISA LAIKA GALVOJAU, KAD BUILIS. TAI D. MAUDA. LABAI BUTU IDOMU RASTI dEMETAJA MAUDA. GAL KAS NURODYTU VIETA KUR SALIA KAUNO AUGA DEMETOJI MAUDA. BUCIAU DEKINGA.
SMAGU, KAD ZMONES EINA I GAMTA, DOMISI AUGALAIS. MAN TAI TEIKIA MALONUMA IR PRETEKSTA ISEITI I GAMTA. TIK GAILA KAD NETURIU BENDRAMINCIU DRAUGU.

nijole2013-06-24 21:56

As buvau pas dukrą Vokietijoje.Vietoj tradicinio česnako naudoja laukinio laukinio česnako lapelius.Jų lapeliai labai panašūs į pakalnučių su česnako kvapu.Sako,kad jie turi tokių pačių gydomųjų savybių kaip tikrasis česnakas. Gali valgyti ir nakčiai produktus su česnako lapeliai tačiau kvapas neužsilaiko.Lapeliai renkami pavasari ,supjaustomi truputi pasūdomi ir sudedami į stiklainį,ant viršaus užpylam šaukštą aliejaus.ir laikome ziemai.Man labai patiko,bet ar mūsu miškuose auga. Pabandykite pradzioje mažesni kiekį.Mažą indelį riebesnio jogurto,grietinės šaukštą, krapų. ,nulupti ir per burokinę trintuvę sutarkuoti agurkai,jei dabar neturite laukinio česnako tai skiltelę tradicinio įšspaudžiame ir sumaišome o kitą dieną kaip palikome kelias dienas saldytuve sustingo naudojom vietoj sviesto,Man nesustingo matoimai agurkai per daug sultingi man reikejo truputi nusunkti sultis .Padažiukas man patiko ir mano draugams

birute2014-04-05 21:49

siandie jau parsinesiau is misko laukinio cesnako lapeliu nors niekad nebuvau maciusi ar ragavusi skonis tikirai kaip cesnako ir visa tai pakaunes miske

Rašyti komentarą

Tavo komentaras