BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Net iš pažiūros sveikuose produktuose gali būti per daug cukraus

www.sveikasvaikas.lt pradeda įgyvendinti naują projektą „Paslėptas cukrus sveikuose maisto produktuose”. Juo norima atskleisti, kas slepiasi už „sveikų” etikečių, atkreipti dėmesį į tai, kiek cukraus yra maisto produktuose, kurie mūsų įprastai laikomi sveikais.

REKOMENDUOJAMA CUKRAUS PAROS NORMA (GDA)

ES rekomenduojama maksimali cukraus paros norma suaugusiam žmogui yra 90 gramų. Tai maždaug 22 arbatiniai šaukšteliai. Atrodytų, per dieną tiek kartų panardinti šaukštelį į cukrinę praktiškai neįmanoma.

CUKRAUS GALIME PERDOZUOTI NET NEPALIESDAMI CUKRINĖS

Perskaitykite etiketes - nėra dešros be cukraus, kečupas, duona, sausi pusryčiai, rūkyta lašiša ir silkė yra su cukrumi. Net sveiki produktai, tokie kaip sultys, sūrelis ar dietinis jogurtas, yra prifarširuoti cukraus. Įskaudo galva? „Ibuprom” tabletė irgi apvilkta cukrumi.

REKOMENDUOJAMOS NEVIRŠYTI CUKRAUS PAROS NORMOS SKIRIASI

ES valdininkai maksimalią rekomenduojamą paros normą iškėlė iki 90g. Pasaulio Sveikatos Organizacija (Jungtinių Tautų padalinys) siūlo suvartoti ne daugiau 50g, o Amerikos širdies asociacijos medikai ir mokslininkai primygtinai rekomenduoja vyrams neviršyti 37,5g, o moterims - 25,2g.

Cukrų natūraliai yra vaisiuose, piene, meduje. Normos paskaičiuotos įskaitant ir natūraliai esančius cukrus bei visas jo atmainas (rudas cukrus, maltodekstrinas, gliukozė, fruktozė, laktozė, sacharozė, invertuotas cukrus ir t.t.).

LIGAS SUKELIA NE CUKRAUS VARTOJIMAS, O CUKRAUS PERVARTOJIMAS

Moksliniais tyrimais įrodyti šie pagrindiniai sveikatos sutrikimai: nutukimas, metaboliniai susirgimai, širdies ir kraujagyslių ligos, II tipo diabetas.

JAV profesorius Robert Lusting (Amerikos širdies asociacijos tarybos narys ir Kalifornijos universiteto Medicinos katedros vedantysis mokslininkas) įrodė, kad, žmogui pasisotinus, riebalų ląstelės išskiria hormoną leptiną, kuris numalšina apetitą. Vartojant per daug cukraus yra trikdoma leptino veikla ir išsivysto organizmo atsparumas šiam hormonui. Smegenų ląsteles nebesupranta joms siunčiamo signalo apie sotumą ir siekia papildyti energijos atsargas. Žmogus trokšta riebaus ir saldaus maisto, nes tai greičiausias būdas gauti energijos. Siekdamos sunaudoti minimalų energijos kiekį, smegenys slopina norą judėti.

CUKRUS PERDIRBAMAS Į RIEBALUS, KURIE KAUPIASI LIEMENS SRITYJE

Pervartodami cukraus apkrauname kepenis. Cukrų kepenys perdirba į riebalus, kurie patenka į kraują. Kad būtų palaikoma pusiausvyra, kasa ima gaminti daugiau insulino. Galiausiai organizmas išsivysto atsparumą insulinui, dar kitaip vadinamą metaboliniu sindromu, kuriam pirmiausiai būdingas nutukimas, ypač liemens srityje. (prof. Robert Lusting).

NACIONALINĖS SVEIKATOS TARYBOS 2011 METAIS ATLIKTAS TYRIMAS: LIETUVIAI, YPATINGAI VAIKAI, VARTOJA PER DAUG CUKRAUS

Negydomas metabolinis sindromas padidina širdies ligų riziką ir 10 kartų padidina riziką susirgti II tipo cukriniu diabetu (Lietuvos širdies asociacija). Pasak Lietuvos Nacionalinės sveikatos tarybos: sergamumas cukriniu diabetu kasmet įgauna vis didesnę „epidemijos” grėsmę. Per dešimtmetį susirgimų cukriniu diabetu skaičius tarp vaikų (0-17 metų) padidėjo daugiau nei 60 proc.

MOKAME, KAD LIESĖTUME, O IŠ TIESŲ TUNKAME

Maisto pramonėje taisyklė yra viena: daugiau cukraus, didesni pardavimai. Absoliuti dauguma vartotojų renkasi saldesnius produktus, nes net neįtaria kokie cukraus kiekiai juose yra. Taip susidaro situacija, kad mes, patikėję reklaminiais pranešimais ir pirkdami sveikus produktus, tokius kaip liesinantis jogurtas ar dietiniai sausi pusryčiai, iš tiesų save tukiname.

CUKRAUS KIEKIO NURODYMAS NEBUS PRIVALOMAS DAR ILGAI

Europos Sąjunga, siekdama apsaugoti vartotojus nuo cukraus pervartojimo, įpareigojo pramoninkus cukraus kiekį nurodyti pakuotėje. Lobistų pagalba šio įstatymo įsigaliojimas nukeltas iš 2014 į 2016 metus.

Parengta remiantis šiais šaltiniais.

KAIP NUSTATYTI CUKRAUS KIEKĮ PRODUKTE?

Tyrimu „Paslėptas cukrus sveikuose maisto produktuose” atskleistos tik kelias rizikingiausios maisto produktų grupės, kuriose yra daug cukraus, nors jie reklamuojami kaip sveiki. Jeigu jūsų vartojamas produktas nėra pavaizduotas šiame sąraše, perskaitykite jo sudėtį ir patys sužinosite, kiek jame yra cukraus. Taigi, kaip apytiksliai apskaičiuoti cukraus kiekį produkte? Skaitykite čia.

Pagal www.sveikasvaikas.lt informaciją

Patiko (1)

Rodyk draugams

Komentarai (1)

G.2013-11-25 22:55

Geras straipsnis apie tai:

Net sveikuose produktuose paslėptas nuodas: perdozavimo pavojai
http://www.delfi.lt/news/daily/health/net-sveikuose-produktuose-pasleptas-nuodas-perdozavimo-pavojai.d?id=63179450

Rašyti komentarą

Tavo komentaras