BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Maistiniai ir vaistiniai augalai arba kitoks požiūris į gamtą

Spalio 17 dieną į lauko seminarą „Vaistinių ir maistinių augalų pažinimas gamtoje” sugužėjo per 20 žmonių entuziastų. Visi jie norėjo bent truputėli pažinti augaliukus kuriuos žmonės naudojo maistui bei vaistams nuo senų senovės. Gausybę tokių augalų dar galima sutikti Kauno marių regioninio parko teritorijoje.

Seminaro metu aplankėme Palemono pievas ir Kauno marių šlaitus. Mokėmės atpažinti rudenį dar žaliuojančius augalus, kuriuos galima naudoti maistui, tai paprastoji nakviša, trūkažolė, paprastoji morka. Išmokome kaip atskirti krūminį builį nuo dėmėtosios maudos, kuri yra labai nuodinga.

Rudenį daugumos augalų vegetacija jau pasibaigusi, tačiau daugumas jų savo atsargas sukaupia šaknyse, kad pavasarį vėl turėtų jėgų sužaliuoti. Dalies augalų, augančių Palemono pievose, šaknys yra valgomos. Seminaro dalyviai pamatė kaip atrodo ir kur ieškoti paprastosios vingiorykštės šakniagumbių, paragavo pelkinės notros arba „lietuviškos bulvės” šakniagumbių, paprastojo pastarnoko šaknų.

Pelkinės notros (Stachys palustris) šakniagumbiai

Sužinojome, kad plačialapis švendras yra visapusiškai naudingas augalas - jo vyriškieji žiedynai per žydėjimą pavasarį yra valgomi, iš šakniastiebio pagaminti miltai beveik nesiskiria nuo kvietinių miltų, iš jo lapų galima pasigaminti įvairiausių namų apyvokos daiktų (kilimėlių, krepšių ir kt.), o smilkomos moteriškųjų žiedynų burbuolės - puiki priemonė apsisaugoti nuo uodų.

Pamatėme kaip atrodo miškinės sidabražolės šaknis, kuri nuo seno naudojama liaudies medicinoj nuo įvairiausių sunkių susirgimų. Beveik visada mus lydėjo gudobelių, miškinių kriaušių bei šunobelių medžiai turtingi vaisių ir skirtingi skoniu.

Vaikščiodami po pievas ir miškus sužinojome, kad vaistams augalus reikia rinkti tik iš laukinės gamtos ir būtent ten, kur augalai auga labai nepalankiai, „kankindamiesi” ir patirdami stiprią konkurenciją.

Po ekskursijos laukinėje gamtoje ant Vieškūnų piliakalnio pasigaminome laukinio maisto: pastarnokų šaknų, trūkažolės, sibirinio barščio, nakvišos ir builių lapų sriubą, kurią paskaninome „lietuviškais pipirais” - Europine pipirlape.

Apie gamtos turtus ir vertybes sužinojome labai nedaug. Belieka tik įsivaizduoti, kaip gerai gamtą pažinojo mūsų protėviai ir žinoma už tai ją gerbė, saugojo ir tausojo.

Kauno marių regioninio parko informacija

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentarai (6)

:)2014-10-23 15:49

Ar dar vyks tokia isvyka?jaigu taip tai kur ir kada?

ekozinios2014-10-23 17:42

Taip, vyksta tokie seminarai. Apie juos būna paskelbiama čia: http://www.kaunomarios.lt. Tiesiog reikia sekti informaciją.

Vardenis2015-04-08 15:20

Kaip valgyti pelkinės notos šakniagumbius? Kai kur buvo parašyta, kad reikia virti. Kiek laiko ir ar reikia supjaustyti?

Vardenis2015-04-08 15:48

Toks pat klausimas ir su laikine morka,pastarnoku ir pienine vingiorykšte.

Vardenis2015-04-08 15:50

*pievine

Vardenis2015-04-08 18:17

*laukine

Rašyti komentarą

Tavo komentaras