BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Šeštasis ekoviktorinos klausimas. Sudalyvauk!


Praeitą savaitę klausėme: “Kam namuose sunaudojama daugiausiai vandens?” Jau išrinkome nugalėtoją ir skubame pristatyti ateinančios savaitės klausimą: “Kaip vadinasi populiariausia cheminė medžiaga naudojama įprastuose plovikliuose ir šampūnuose, ir kurios neturėtų būti ekologiniuose plovikliuose bei šampūnuose?” Žinote atsakymą? Puiku. Rašykite ir galbūt laimėsite “Holos” įsteigtą prizą.

Šią savaitę prizo krepšelyje yra:

Šampūnas su arbatmedžio ekstraktu URTEKRAM 250 ml
Kreminis prausiklis su citrinomis URTEKRAM
Dantų pasta su eukaliptų ekstraktu URTEKRAM

Urtekram sudėtyje tik natūralūs komponentai - daugiau nieko!

Nugalėtojus išrinks Ekonaujienų komanda. Atsakymus siųskite mums iki rugsėjo 11 dienos el.paštu arba rašykite kaip komentarus po šiuo įrašu. Taip pat galite rašyti atsakymus mūsų Facebooke.

Sėkmės!

Ekonaujienų komanda

Patiko (0)

Rodyk draugams

Komentarai (22)

Donatas2010-08-31 22:29

Galbūt tai Sodium laureth sulfate , kuris randamas apie 90 proc. šampūnų.
Visgi Sodium Lauryl/Laureth Sulfate naudojamas ne tik šampūnuose, taip pat dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti, putojimą sukelianti medžiaga. Jis dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą. Yra įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui. Dažnai išgaunamas iš naftos ir maskuojamas pseudo – natūralioje kosmetikoje su žodžiais „išgautas iš kokoso“. Dirgina akis, sudaro galvos odos atplaišas, panašias į pleiskanas, odos bėrimus ir kitas alergines reakcijas.

Daina2010-08-31 22:44

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ir Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Šios medžiagos naudojamos putojimui išgauti prausikliuose, dantų pastose, šampūnuose, indų plovikliuose. URTEKRAM produktuose šių medžiagų su žiburiu nerasi… ;)

linoreta2010-09-01 07:35

Taigi puoliau ir aš nagrinėti šampūno buteliuko. Kadangi ingridientų eiliškumas reiškia medžiagos kiekį ( vanduo beveik visada pirmas, todėl jo produkte yra daugiausia, kvapiosios medžiagos dažniausiai rikiuojasi eilės gale ir tai reiškia, kad jų kiekis produkte mažiausias ), tai ir man užkliuvo antrasis pagal svarbą SODIUM LAURETH SULFATE. Taip pat žinau, kad didumą cheminių produktų sudaro įvairūs tirpikliai. Kuo pigesnis produktas tuo daugiau tirpiklių paprastai būna jo sudėtyje. Linkiu, kad tirpikliai nenutirpintų dalykų kuriuos plauna, pvz. plaukų, ir ačiū už smagias viktorinas :)

Lina2010-09-01 07:45

Šampūnuose, dantų pastose, dušo želė, indų plovikliuose kaip putojimą sukeliančios ir riebalus šalinančios naudojamos šiurkščios plovimo medžiagos – natrio sulfatas ir natrio laurilsulfatas (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate). Šios medžiagos sukelia galvos odos problemas – dermatitą, seborėją, plaukų slinkimą ir net plonėjimą, dirgina akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą.

Vilija2010-09-01 08:42

SL(E)S (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate)

Rasa2010-09-01 10:29

Tai Sodium laureth sulfate (SLS) (kitaip tariant Natrio laurilsulfatas arba Natrio dodesilsulfatas). Ši cheminė medžiaga paprastai naudojama buitiniuose plovikliuose, šampūnuose, dantų pastoje kosmetinėms putoms susidaryti. Įrodyta, kad: Natrio laurilsulfatas sukelia neurodermatitą (odos uždegimas); vartojant dantų pastą, kurioje yra šios medžiagos, sudirginama gleivinė, burnoje gali atsirasti opų; dirgina odą, gali sukelti iki kelių valandų trunkančius bėrimus. Teigiama, kad SLS gali būti kancerogeninė medžiaga.

Mantas2010-09-01 11:43

SL(E)S (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate)

Morcius2010-09-01 13:49

Sodium Laureth Sulfate (SLES) ir Sodium Lauryl Sulfate (SLS).

Gintarė2010-09-01 17:14

Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate (SLS , SLES) - dažniausiai naudojamas šampūnuose, dušo geliuose ir kituose putojančiuose produktuose. Šių medžiagų tikslas – sukelti produkto putojimą. Atlikti tyrimai parodė, kad SLS yra mutogenas ir gali sukelti genų mutacijas. Toksikologai tvirtina, kad bet kuri medžiaga, kuri yra mutogeninė, sukelia vėžio riziką. Taip pat, tyrimai parodė, kad SLS vienintelė medžiaga galinti patekti į kraujotakos sistemą. Ilgą laiką naudojant priemones su SLS ar SLES – gali pasireikšti galvos, kūno, rankų odos išsausėjimas, dirginimas. SLS naudojama ne tik kosmetiniuose gaminiuose, bet ir grindų plovikliuose. Natūraliai kyla klausimas, kodėl viena priemonė naudojama ir grindų ir plaukų plovimo priemonėse – atsakymas paprastas, pirmiausiai tai itin pigus ingredientas, antra – jis puikiai šalina riebalus (nesvarbu nuo kurios vietos – kūno ar grindų). Visgi šis valomasis poveikis gali greitai nusausinti ir sudirginti Jūsų kūno odą.
Puslapis, kuriame galima pasitikrinti, ar saugią kosmetiką vartojame:
http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient/706089/SODIUM_LAURETH_SULFATE/

silvija m.2010-09-01 23:41

tai aisku, kad Sodium Lauryl/Laureth Sulfate

Živile K.2010-09-02 09:54

Ši cheminė medžiaga - tai sodium lauryl/laureth sulfate (SLS/SLES) - natrio lauril/lauretsulfatas. Lauretsulfatas yra švelnesnio poveikio nei laurilsulfatas. Išgaunami iš kokosų aliejaus arba sintetinami chemiškai. Net ir mažose koncentracijose abu praeina pro odos barjerą ir denatūruoja ląstelių membranose esančius baltymus, su iš to kylančiomis pasekmėmis - odos išsausėjimu, sudirginimu, uždegimais. Pro odą patekę į organizmą, šie chemikalai linkę kauptis vidaus organuose - inkstuose, širdyje, smegenyse, kepenyse - ir niekas nežino kaip tai įtakoja jų veiklą (juk šie chemikalai gali denatūruoti baltymus). Taip pat SLS/SLES kaupiasi ant odos paviršiaus ir plaukų folikuluose, nes vistiek pilnai jų su vandeniu nenuskalaujame. Nors SLS/SLES nėra pripažinti kancerogenai, tačiau savo sudėtyje gali turėti priemaišų (tokių kaip 1,4-dioksanas, etileno oksidas), kurie gali sukelti vėžį (spėju, kad šių priemaišų kiekio niekas nereglamentuoja).
Jau senai naudoju šampūnus ir kosmetiką be šitų ingredientų. Mano močiutė visą gyvenimą plovė galvą su kiaušiniu - šiemet jai suėjo 99 metai. Jeigu neturite lėšų įsigyti natūralios kosmetikos gaminių, vietoje šampūno už kelis litus galvos plovimui geriau naudokite kiaušinį arba juodą kaimišką ruginę duoną, kurią geriausiai pirkti ūkininkų arba ekologiniame turgelyje -kad būtų be konservantų ir papildomų maisto priedų. Jūsų plaukai ir oda jums už tai padėkos.

Lina Bajorienė2010-09-02 10:16

Tai Sodium Laureth Sulfate ir Sodium Lauryl Sulfate.

Neringa2010-09-03 16:46

Tai Sodium Laureth Sulfate(SLES)ir Sodium Lauryl Sulfate(SLS)- stiprūs cheminiai plovikliai, kurių paskirtis sukelti putojimą. Jie dažniausiai išgaunami iš naftos ir dirgina akis, sudaro galvos odos atplaišas, panašias į pleiskanas, odos bėrimus ir kitas alergines reakcijas. Japonų studijos parodė, kad SLS yra mutogenas (gali sukelti genų mutacijas). Remiantis toksikologų požiūriu bet kuri medžiaga, kuri yra mutogeninė, sukelia vėžio riziką. Dar daugiau, SLS ir SLES studijos parodė, kad tai vienintelė medžiaga prasiskverbianti į kraujo apytakos sistemą.

Judita2010-09-03 20:37

Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - naudojamas šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti, putojimą sukelianti medžiaga. Jis dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus, gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą. Yra įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.

Deimantė D.2010-09-03 21:50

Natrio laurilsulfatas (arba natrio dodesilsulfatas, SLS).
▪ Kodėl jis toks populiarus? Kadangi ši medžiaga sukelia gausų putojimą, stiprų nuriebalinantį efektą ir yra gana pigi, plačiai naudojama šampūnų, prausimosi priemonių, dantų pastos bei įvairių ploviklių pramonėje. Dedama jo net ir į vaistus.
▪ Kodėl šios medžiagos reikėtų atsisakyti? Tai detergentas: dirgina odą, akis, plaukus, burnos gleivinę, patenka į vidaus organus, sukelia šlapimo takų infekcijas, gali daryti neigiamą poveikį vaisingumui ar sukelti vėžinius susirgimus. Kalbant apie šampūnus, natrio laurilsulfatas skatina plaukų slinkimą!
Taip pat svarbu, jog visi šie blogiai nustatyti išbandant tokią kosmetiką su gyvūnais, veikiant šia medžiaga jų odą, akis, vidaus organus… Šis naftos produktas įėjo net į sudėtį chemikalo, naudojamo Vietnamo kare augmenijai retinti…Vadinasi, jis yra nedraugiškas ir aplinkai, į kurią žmonės jį nuplauna besiprausdami.
▪ Kas vietoj jo naudojama ekologiškose higienos priemonėse? Viena SLS alternatyvų - kokosų ir kukurūzų cukraus muilai bei kiti paviršių veikiantys augaliniai produktai, naudojami šampūnuose. Jie daug mažiau putoja, nesausina ir nedirgina odos, plaukų.

Norėčiau dar pagirti bei rekomenduoti Urtekram produkciją, kurią esu išbandžiusi gana seniai. Pastebėjau, jog kiti gamintojai rašo “eko”, tačiau kai paskaitai gaminių sudėtį, paaiškėja, kad juose yra natrio laurilsulfato ir kitų kenksmingų medžiagų. Tai kur čia ekologija?! O šios linijos priemonėse nėra ne tik šios medžiagos, bet ir parabenų, sintetinių kvapų, dažų, gyvūninės kilmės ingredientų. Jos nebandomos su gyvūnais ir natūraliai suyra gamtoje. Be to, patinka, kad vadovaujamasi paprasta, bet labai svarbia pasaulėžiūra: “tai, kuo mes tepame, valome ir plauname mūsų odą turi būti taip pat gryna ir švaru kaip ir tai, ką valgome, juk visa tai galų gale persmelkia kiekvieną kūno dalelę”…

Valdas2010-09-03 22:25

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ir Sodium Laureth Sulfate (SLES)

Jūratė2010-09-05 20:22

SL(E)S (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate).Kaip smagu,kad yra gamintojų kur nededa šio brudo

Neringa2010-09-06 16:32

natrio sulfatas ir natrio laurilsulfatas (Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate)

Sigutė2010-09-07 18:25

Sodium Lauryl Sulfate-yra daugelyje švaros priemonių: prausimosi priemonėse, šampūnuose, dantų pastoje, net vaikiškoje dantų pastoje.
Tačiau yra priemonių ir be jo pvz Eubos, švaros priemonės be šio priedo dažniausiai parduodamos vaistinėse, masinė gamyba eina su Sodium Lauryl Sulfate, kiekvieno teisė rinktis. Sveikata juk brangiausia vertybė, dėl kurios verta susimąstyti ką vartojame.

Santa2010-09-10 10:58

Sodium Lauryl Sulfat

Ramune2010-09-15 07:29

Atsakymas Sodium Laureth Sulfate (natrio sulfatas) ir Sodium Lauryl Sulfate (natrio laurilsulfatas)

Rašyti komentarą

Tavo komentaras