BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Išskirtinės kokybės žemės ūkio produktų (medaus, vaisių, uogų, daržovių) auginamų/gaminamų pagal griežtesnius kokybinius reikalavimus privalumų įvertinimas

Žemės ūkio ministerijos užsakymu Kauno technologijos universiteto Maisto instituto technologijos mokslo laboratorijoje baigtas tyrimas tema „Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų auginamų/gaminamų pagal griežtesnius kokybinius reikalavimus privalumų įvertinimas”. Anot tyrimo vadovo dr. A. Liutkevičius, 2013 m. ištirtos, įvertintos ir palygintos išskirtinės kokybės (IKP) ir įprastinių vaisių (obuolių, kriaušių), uogų (braškių, juodųjų serbentų, aviečių) ir daržovių (bulvių, morkų) bei medaus cheminė sudėtis, technologinės ir juslinės savybės.

Nustatyta, jog įprastinių ir IKP vaisių, uogų ir daržovių baltymų ir riebalų kiekiai beveik nesiskyrė, bendras jų kiekis priklausė nuo pasirinktos veislės. Iš pasirinktų veislių vaisių (obuoliai Alyviniai, kriaušės Konferencinė), uogų (braškės Marmolada, juodieji serbentai Ben Alder, avietės Lashka) ir daržovių (bulvės Adreta, morkos Napoli) IKP produktai savo chemine sudėtimi labai nežymiai skyrėsi nuo įprastinių ir tik kai kuriais požymiais, kitiems požymiams kartais esant net priešingiems. Sacharidų ir maistinių skaidulų kiekiai vaisiuose, uogose ir daržovėse, išskyrus braškes, buvo nustatyti didesni IKP nei įprastinėse, ir kiekybiškai buvo būdingi pasirinktai augalų grupei. Iš tyrimams pasirinktų vaisių uogų ir daržovių veislių IKP ir įprastiniai produktai savo jusliniais rodikliais (skoniu, kvapu, spalva, priimtinumu) nesiskyrė (braškės Marmolada, juodieji serbentai Ben Alder, avietės Lashka, bulvės Adreta) arba skyrėsi labai nežymiai (alyviniai obuoliai, kriaušės Konferencinė, morkos Napoli).

Išskirtinės kokybės ir įprastinis medus pagal tokius rodiklius kaip drėgnis, laisvosios rūgštys, fruktozės ir gliukozės kiekis tarpusavyje ženkliai nesiskyrė. Hidroksimetilfurfurolo kiekis IKP ir įprastiniame meduje buvo praktiškai identiškas (atitinkamai 1,2-4,1 mg/kg ir 1,2-4,6 mg/kg) ir ženkliai atsiliko nuo reglamentuojamo (atitinkamai ne daugiau kaip15 mg/kg ir 40 mg/kg). Tai charakterizuoja gerą medaus sudėtį, tinkamą technologinį apdorojimą ir šviežumą. Diastazės fermentų skaičiaus rodiklio vidurkis IKP meduje buvo 34 vnt., o įprastiniame - 22,2 vnt., esant reglamentuojamai šio rodiklio normai IKP medui ne mažiau kaip 12,3 Gotės vnt. Pagal juslinius rodiklius (išvaizdą, kvapą, skonį, liekamąjį skonį, tekstūros vertinimą) išskirtinės kokybės ir įprastinis medus buvo labai artimi.

Apibendrinus gautus rezultatus galima teigti, jog žymesnių skirtumų tarp išskirtinės kokybės vaisių, uogų, daržovių bei medaus ir analogiškų įprastinių produktų pagal cheminę sudėtį, juslines bei technologines savybes nenustatyta.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Patiko (0)

Rodyk draugams

Rašyti komentarą

Tavo komentaras