BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Dėl klaidinamo ženklinimo, UAB „Nestle Baltics“ nurodyta nedelsiant surinkti iš rinkos ir perženklinti dviejų pavadinimų vaikiškas tyreles su mėsa

Vilniaus miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad 2011 m. sausio 26 d. atliktas neplaninis patikrinimas, reaguojant į dienraštyje „Lietuvos rytas” paskelbtą informaciją apie „Gerber” vaikiškų tyrelių su mėsa gamyboje naudojamas žaliavas ir jų kokybę. Lietuvoje šias tyreles platina UAB „Nestle Baltics” didmeninė prekybos įmonė.

„Patikrinome dviejų rūšių „Gerber” vaikiškų tyrelių - „Vištienos Tyrelė” ir „Kalakutienos tyrelė” - ženklinimo etiketėse nurodomą informaciją apie produktų sudėtį lietuvių kalba ir palyginome ją su originaliose gamintojo etiketėse anglų kalba pateikiama informacija. Atkreipėme dėmesį, kad etiketėse anglų kalba gamintojas pateikia kur kas tikslesnę informacija apie tyrelių sudėtį. Pavyzdžiui „Vištienos tyrelė” etiketėje anglų kalba nurodoma, kad tyrėlės sudėtyje yra 35 % vištų kojelių mėsos ir 30 % mechaniškai atskirtos vištienos mėsos. Tuo tarpu etiketėse lietuvių kalba, vartotojui pateikiama informacija, kad šios tyrelės sudėtyje yra 65 % vištienos.” - patikrinimo rezultatus komentavo Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Vaida Barkovskienė.

Pažymėtina, kad nors minėtos vaikiškos tyrelės su mėsa yra visiškai saugios, tačiau toks netikslus gamintojo informacijos vertimas į valstybinę kalbą - klaidina vartotoją. Mechaniškai atskirtą mėsą galima naudoti mėsos produktų gamybai, tačiau tokios mėsos panaudojimas, turi būti įvardintas produktų ženklinimo etiketėse. Todėl UAB „Nestle Baltics” įpareigoti skubiai sustabdyti prekybą minėtomis tyrelėmis. Produktai į parduotuvių lentynas galės būti sugražinti tik patikslinus informaciją etiketėje lietuvių kalba.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad pirkėjai įsigiję vaikiškų tyrelių „Gerber” Vištienos Tyrelė” (svoris -80 g, geriausias iki 06-2012 (pabaigos) ir „Gerber” Kalakutienos tyrelė” (svoris -80 g, geriausias iki 06-2012 (pabaigos) gali, teisės aktų nustatyta tvarka, minėtas tyreles grąžinti pardavėjui ir reikalauti grąžinti sumokėtus pinigus arba reikalauti pakeisti jas į tokią pat tinkamos kokybės prekę.

Kas yra mechaniškai atskirta mėsa?

Neretai vartotojas kai kurių mėsos produktų etiketėje pateikiamoje informacijoje apie sudėtį gali rasti užrašus, kad mėsos produkto gamyboje buvo panaudota mechaniškai atskirta mėsa (separuota mėsa), sutrumpintai vadinama MAM.

Mechaniškai atskirta mėsa, piure konsistencijos mėsos ir nuograndų nuo kaulų masė, gauta specialiais įrenginiais (presais) presuojant kiaulių ar paukščių kaulus, likusius po mėsos išpjaustymo, kurioje yra padidintas kalcio kiekis.

Mechaniškai atskirtos mėsos kaina gali būti gerokai mažesnė už kitos mėsos žaliavą. Todėl dažniausia mechaniškai atskirta mėsa naudojama pigesnių, prastesnės kokybės mėsos produktų gamybai. Tokiuose produktuose nepamatysime aiškios, mėsai būdingos skaidulinės struktūros. Tai gali būti virtos dešros ar dešrelės, mėsos pastos ar tyrės, suvožtiniai, miltiniai kepiniai ar pyragai su įdarais, sriubos ir kiti maisto produktai.

Tam, kad užtikrinti į Lietuvos rinką tiekiamų mėsos gaminių kokybę pagal Lietuvos standarto LST 1919 „Mėsos gaminiai” reikalavimus, lietuviški mėsos gaminiai privalo būti suskirstyti į rūšis (aukščiausią, pirmą ir antrą) priklausomai nuo gamybai naudojamų žaliavų kokybės. Mechaniškai atskirtos mėsos neleidžiama naudoti aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamyboje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Patiko (0)

Rodyk draugams

Rašyti komentarą

Tavo komentaras