BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Aplinką tausojantis maisto vartojimas saugo gamtą ir žmones

Vis daugiau kyla įvairių aplinkosaugos problemų: didėja pavojingų medžiagų kiekis, darantis neigiamą poveikį gamtai ir žmogui, šyla klimatas, išsiderina ekosistemos. Tačiau žmogus gali kovoti su globaliomis aplinkos problemomis. Ir viena iš priemonių - atsakingesnis požiūris į maisto vartojimą. Maisto produktų gamyba ir vartojimas turi didelę įtaką maisto ir vandens ištekliams, kurie nėra beribiai - juos reikia saugoti ir tausoti.

Maistas ir gėrimai - taršiausia namų ūkio vartojimo grupė

Eurobarometro duomenimis, maisto vartojimas Lietuvoje auga: 2008 metai palyginti su 2000 metais maisto ir gėrimų suvartojimas padidėjo 83 proc., maisto - 66,7 proc., mėsos - 166,7 proc., pieno - 50 proc. Didėjant maisto ir gėrimų vartojimui, didėja ir vartojimo neigiamas poveikis aplinkai - susidaro vis daugiau buitinių atliekų ir vis didesnę jų dalį sudaro pakuočių atliekos. Vartotojiškoji visuomenė skatina pramonės augimą, kurio pašaliniai veiksniai didina šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų emisiją. Maisto ir gėrimų gamyba ir apdirbimas, transportavimas, ruošimas lemia didesnius emisijos kiekius į orą, vandenį ir dirvožemį, siejasi su organinėmis ir pakuočių atliekomis.

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotojos E. Venckevič, maisto ir gėrimų vartojimas yra taršiausia namų ūkio vartojimo grupė ir išlaidos šiai grupei sudaro didžiausią dalį visų išlaidų, todėl maistą ir gėrimus vartoti tausiai yra tiesiog būtina.

Žemės ūkyje ir maisto žaliavų apdorojimui, intensyviai naudojamas iškastinis kuras. Jau paruoštas vartojimui maistas keliauja į parduotuves, kur naudojama energija, šaldant maistą ir taip, siekiant, kad jis kuo ilgiau išliktų tinkamas vartoti. Maisto produktų gamyba ir vartojimas turi didelę įtaką maisto ir vandens ištekliams, dirvožemio ir vandens rūgštėjimui.

Tausojančio maisto vartojimo pagrindiniai principai

E. Venckevič teigimu, renkantis maisto produktus, reikia visuomet pagalvoti, kokią įtaką mūsų pasirinkimas daro aplinkai, kaip buvo paruoštas vienas ar kitas maisto produktas, kokie papildomi maisto priedai buvo naudojami.

Tausojančio maisto vartojimo pagrindiniai principai: nesuvartoti maisto resursų greičiau, negu jie gali atsinaujinti, stengtis daryti kuo mažesnę įtaką ekosistemoms, kokybišką maistą gaminti tausojant aplinką.

Taip pat geriausia gaminti namuose, o ne pirkti jau pusiau paruoštą maistą. Pusiau paruoštų vartojimui maisto patiekalų pagaminimui, sunaudojama daugiau energijos, kadangi energija buvo naudojama ir patiekalų gaminimo metu, be to, ji naudojama ir šildant šį produktą. Gaminant maistą orkaitėje ar keptuvėje, reikia išjungti viryklę likus 10-15 min. dar prieš baigiant kepti ar virti. Viryklė dar bus įkaitusi, todėl bus sutaupyta energijos.

NMVRVI ekspertė pataria, nešvaistyti maisto - pirkti tiek, kiek suvalgysite. Šiandieną daugiau nei 1/4 pagaminto maisto Lietuvoje patenka į sąvartynus. Prieš einant apsipirkti, pirmiausia vertėtų pasidaryti sąrašą.

Daugiau dėmesio - vartotojų švietimui apie aplinkos problemas

Siekiant sumažinti maisto vartojimo neigiamą poveikį aplinkai, įgyvendinami projektai, kurių tikslas - šviesti vartotojus apie aplinkos problemas, kurios atsiranda vartojant aplinkai nepalankų maistą bei suteikti informacijos ir praktinių įgūdžių, kaip atskirti aplinkai palankius produktus, skatinti vartoti gaminius, kurių gamybai ir eksploatavimui sunaudojama kuo mažiau energijos ir kitų gamtos išteklių.

Lietuvos vartotojų institutas 2011-2013 metais įgyvendina projektą „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimas per tausojantį maisto vartojimą”, kurį iš dalies finansuoja Europos regioninės plėtros fondas. Sukurtame specialiai tausojančiam maisto vartojimui skirtame informaciniame tinklalapyje galima rasti informatyvių straipsnių, išleistą leidinį - brošiūrą „Aplinką tausojantis maisto vartojimas”, kurioje pateikiama informacija apie tausojantį maisto vartojimą, maisto produkto būvio/gyvavimo stadijas, paaiškinamos ekologiškų ir išskirtinės kokybės produktų sąvokos, paliečiami maisto atliekų klausimai, pateikiami naudingi patarimai.

Kokius maisto produktus ir gėrimus reikėtų rinktis, siekiant tausojančio maisto vartojimo?

• Stenkitės vartoti sezoninį maistą. Auginant žemės ūkio produktus, dirbtinai sukurtose ekosistemose ir šiltnamiuose, tinkamai temperatūrai palaikyti reikia labai daug energijos. Be to, juk vasarą augančias daržoves ir vaisius, galima užkonservuoti ir jais mėgautis šaltuoju metų laiku.

• Auginant savo daržoves ir vaisius, kiek įmanoma labiau venkite trąšų naudojimo. Dirvos derlingumą galima pagerinti ir iš organinių atliekų pagamintu kompostu.

• Rinkdamiesi maisto produktus, o ypatingai daržoves ir vaisius, ieškome pačių gražiausių, neturinčių defektų produktų, tačiau natūralus obuolio įtrūkimas tikrai nesumažina jo maistinės vertės, todėl ir tokius produktus galima panaudoti.

• Stenkitės nenaudoti plastikinių maišelių. Apsipirkinėdami nedėkite į maišelius jau ir taip supakuotų prekių. Jei maišelių negalite išvengti, geriau naudokite tokius, kurie yra pagaminti iš lengvai irstančių medžiagų, pvz., popieriaus.

„Europos istorijų parkas”

Patiko (0)

Rodyk draugams

Rašyti komentarą

Tavo komentaras